Брашното може да се използва за всякакви видове тестени изделия, като количеството брашно се разделя
1 към 1,т.е. наполовина брашно от лимец и наполовина бяло брашно.
Стават чудесни палачинки, мекици, баници със сирене и кашкавал, кексове и др.
Зърното може да се консумира по следните начини:
- в сурово състояние
- накиснато за 12 часа във вода, след което към него се добавя кисело мляко, мед, орехи и настъргана ябълка.
-накиснато във вода за 36 часа до покълване и да се консумират кълновете.
-може да се приготвят и пълнени чушки,като предварително зърното е престояло във вода за 12 часа.
Използва се за прочистване на организма и за диета.
Да не се консумира повече от 100 гр. на ден.
ХЛЯБ ОТ ЛИМЕЦ
/рецептата е от една клиентка,за което и благодаря /
Продукти:
4 ч.ч. брашно от лимец ,пресято
1.5с.л. сол и захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. газирана вода
1 ч.л. сода
2 с.л. оцет
3 с.л. зехтин
2 броя яйца
Всичко това се разбърква в купа,изсипва се в продълговата форма или в тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 55 мин.
Оставя се да престои още 5 - 10 минути във вече изключена фурна.
|
РЕЦЕПТИ ЗА ХЛЯБ С ЛИМЕЦ
(за пекарна)
1. Вода – 370 мл.
2. Сол- непълна голяма мерителна лъж.
3. Захар- непълна голяма мерителна лъж.
4. Масло – 50 гр.
5. Брашно от лимец – 250 гр.
6. Брашно –бяло - 300 гр. (на София Мел –екстра)
7. Суха мая – 1 пакетче
Пече се на 1-ва програма -3 часа
РЕЦЕПТА ЗА ХЛЯБ ОТ ЛИМЕЦ
(за пекарна)
1. Вода – 350 мл.
2. Сол- непълна голяма мерителна лъж.
3. Захар - непълна голяма мерителна лъж.
4. Масло – 50 гр.
5. Брашно от лимец –500 гр.
6. Суха мая – 1 пакетче
Пече се на програма за пълнозърнест хляб.
Пожелание се слагат семена и ядки.
РЕЦЕПТА ЗА КЕКС
ОТ ЛИМЕЦ
6 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар
2 и 1/2 ч.ч. брашно лимец
1/2 ч.ч. брашно бяло
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. газирана вода или фанта
1/2 к.л. амонячна сода
Начин на Приготвяне : яйцата се разбъркват със захарта,добавят се
всички останали продукти,разбъркват се и се пече във фурна на 180 градуса.
РЕЦЕПТА ЗА КОЗУНАК
1. 5 яйца-1 жълтък се отделя за намазване
2. 370 гр. захар,щипка сол
3. 270 мл. затоплено прясно мляко
4. 40 мл. олио+ 70 гр. разтопено масло
5. кората на един настърган лимон
6. 400 гр. брашно от лимец
7. 400 гр.бяло брашно
8. 2 пакетчета суха мая
Разбърквам яйцата +захарта.Добавям щипка сол+настърганата кора от лимон+
затопленото прясно мляко+олиото и маслото.Всичко това го изсипвам в купата на хлебопекарната.
Накрая добавям първо брашното от лимец и после бялото брашно.Най отгоре слагам маята.
Оставям го на програмата за месене и втасване.
След което изваждам тестото .Разделям го съдове за печене и го оставям да втасва отново на топло.
След като е увеличи двойно обема си ,намазвам отгоре с жълтъка и поръсвам със захар.
Пека в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 20 - 25 минути.
|